TIEDOTE 12.12.2024
Valtakunnallinen Minnesota-mallista päihdekuntoutusta tarjoava Kantamo Oy on ostanut Myllyhoitoa tarjoavan Kalliolan klinikan Kalliolan Setlementti ry:ltä. Kaupan myötä syntyy Suomen suurin Minnesota-mallista kuntoutusta tarjoava kokonaisuus. Kaupan takana vaikuttavat halu vahvistaa toipumiskeskeisen päihdekunoutuksen asemaa sekä sen yhteiskunnallinen tilanne.
Kalliolan klinikka Oy:n henkilöstö ja sen päihdekuntoutuspalvelut siirtyvät 12.12.2024 Kantamo Oy:lle. Kantamo tulee jatkamaan pitkien perinteiden Myllyhoitoa nykyisessä muodossaan.
”Kalliolan klinikan Myllyhoito on tunnettu päihdekuntoutus ja arvokas lisä Kantamon palveluihin. Suomessa on yli 600 000 ihmistä, jolla on ongelmallista päihteidenkäyttöä. Haluamme laajentaa toimintaamme tarjotaksemme mahdollisimman hyvin apua sitä tarvitseville”, toteaa Kantamo Oy:n toimitusjohtaja Minja Pohjola.
”Meille on tärkeää varmistaa Myllyhoidon ja henkilöstön työpaikkojen säilyminen. Kantamolla on edellytykset kehittää päihdepalveluita ja työntekijöiden osaamista”, taustoittaa Kalliolan Setlementti ry:n toiminnanjohtaja Heidi Nygren kauppoja.
Päihdekuntoutus on murroksessa
Vaikka Kalliola on ollut tuomassa Minnesota-mallisen päihdekuntoutuksen Suomeen, on sen toimintaedellytykset pienenä toimijana heikentyneet koronapandemian ja hyvinvointialueiden säästötoimien myötä. Kuten Ylekin uutisoi, ovat hyvinvointialueet myöntäneet entistä vähemmän maksusitoumuksia päihdekuntoutukseen, mikä on vaikeuttanut asiakkaiden hoitoonpääsyä ja kuntoutuslaitosten toimintaa. Samaan aikaan kilpailutukset ovat tiukentuneet niin, että isommat toimijat pärjäävät niissä paremmin.
Kalliolan Setlementti ry päätyi myymään Kalliolan klinikan keskittyäkseen järjestötoimintaansa, vakauttaakseen taloutta sekä taatakseen Myllyhoidon jatkuvuuden.
”Myllyhoito on pitkäaikainen, tunnettu ja arvokas palvelu, jolle toivomme kaikista parhaimpia toimintaedellytyksiä. Yritystoiminnan pyörittäminen ei kuitenkaan ole järjestön ydintehtävä. Tulemmekin jatkossa keskittymään aktiivisesti järjestömme ytimeen eli eriarvoisuuden torjumiseen”, toteaa Nygren.
”Laadukas päihdehoito alkoholi-, huume- ja rahapeliriippuvaisille tulee olla saatavilla asuinpaikasta tai henkilökohtaisesta elämäntilanteesta riippumatta. Noin miljoona suomalaista elää perheessä, jossa päihderiippuvuus vaikuttaa arkeen. Yhteiskunnallisessa keskustelussa on alettu ymmärtää, että riippuvuus on sairaus, josta voi toipua. Kun yhä useampi havahtuu hakemaan apua, hoitoonpääsyyn tulee olla helppoa. Kantamo tarjoaa useita reittejä toipumiseen”, toteaa Pohjola.
Q&A – Kysymyksiä ja vastauksia muutoksesta
Tapahtuuko yritysten johdossa muutoksia?
Klinikan väliaikaisena johtajana työskentelevän Asta Juntusen työsopimus päättyy vuoden 2024 loppuun mennessä hänen omasta toiveestaan. Yksikön johtajaksi siirtyy Kantamosta Aino Stark, joka on myös koko Kantamon johtava sairaanhoitaja. Kalliolan klinikan vastaavana ohjaajana ja päivittäin paikalla olevana lähiesihenkilönä toimii jatkossa Salli Laine, jota henkilökunta itse esitti tehtävään. Kantamon toimitusjohtaja on Minja Pohjola, joka vastaa koko yhtiön hallinnosta, toiminnasta ja taloudesta. Kantamon johtoryhmään kuuluvat Minjan ja Ainon lisäksi johtava päihdeterapeutti Mika Muukkonen sekä Fenix-yksikön johtaja Eero Kyhä. Kalliolan Setlementin johdossa ei tapahdu muutoksia.
Mitä Kalliolan päihdetyölle ja sen perinteelle jatkuu?
Kalliolan Setlementin päihdetyö jatkuu STEA:n rahoittamissa rikostaustaisten avokuntoutuksessa, kohtaamispaikka Askeleessa sekä vapaaehtoistoiminnan Noste-vertaisryhmän toiminnassa.
Kalliolan klinikan perinne jatkuu entisellään myös Kantamon omistuksessa. Sitä on jatkossa mahdollista ammentaa myös Kantamon muihin yksiköihin. Kantamo pitää arvokkaana sitä, että suomalaisen Minnesota-hoidon kaksi perinteistä haaraa yhdistyvät nyt yhteisen katon alle. Kalliolan tekemä päihdetyö ja myllyhoitomenetelmä jatkuvat klinikalla aivan entiseen tapaan.
Miten Kalliolan klinikan palvelu muuttuu?
Kalliolan klinikan palvelu hoitoon tuleville asiakkaille tai asiakkaita hoitoon ohjaaville ammattilaisille ei muutu. Hoitotyössä kaikki säilyy ennallaan.
Miten kauppa vaikuttaa Kalliolan ja Kantamon asiakkaisiin?
Kauppa ei vaikuta Kalliolan Klinikan tai Kantamon yksiköiden hoitamiin kuntoutuja- asiakkaisiin. Hyvinvointialueille muutos näkyy aikanaan mm. laskutusosoitteiden muutoksina.
Miten kauppa vaikuttaa sopimuksiin/maksusitoumuksiin?
Kalliolan klinikan Y-tunnus säilyy samana, vaikka omistuspohja muuttuu. Klinikan nykyiset sopimukset siirtyvät kaupan mukana. Kaupalla ei siis ole vaikutuksia puitesopimuksiin tai maksusitoumuksiin.
Lisätietoja:
Minja Pohjola, toimitusjohtaja, Kantamo Oy, minja.pohjola@kantamo.fi, p. 0405947770
Heidi Nygren, toiminnanjohtaja, Kalliolan Setlementti ry, heidi.nygren@kalliola.fi p. 050 312 4373
Taustaa:
Kantamo Oy on Suomen johtava Minnesota-mallista päihdekuntoutusta tarjoava toimija. Minnesota-mallisessa päihdekuntoutuksessa riippuvuus nähdään sairautena, josta on mahdollista toipua. Riippuvuuden hoito Kantamossa koostuu neljän viikon mittaisesta perushoitojaksosta sekä 11 kuukauden jatkohoidosta. Kantamolla on 46 asiakaspaikkaa Ähtärin ja Kärkölän kuntoutuslaitoksilla. Kantamo on kasvanut vakaasti vuosien saatossa Suomen johtavaksi päihdekuntoutuspaikaksi panostamalla hoidon laatuun ja vaikuttavuuteen. Yrityksen liikevaihto on noin 2,4 miljoonaa euroa.
Kalliola klinikka Oy on Suomen vanhin Minnesota-mallista Myllyhoitoa tarjoava toimija, jonka omisti aiemmin yli 100-vuotias Kalliolan Setlementti ry. Kalliolan klinikka on tarjonnut 1980-luvulta asti Myllyhoitoa, joka keskittyy 12-askeleen ohjelmaan, vertaistukeen ja läheistyöhön. Sillä on 16-paikkainen päihdekuntoutuslaitos Nurmijärvellä. Kalliolan klinikka Oy:n liikevaihto on noin 1,3 miljoonaa euroa.
Kalliolan Setlementti ry jatkaa toimintaansa yhteiskunnallisena monialajärjestönä. Kalliolan Setlementti ry koostuu jatkossa Kalliolan kansalaisopistosta, koulutus- ja työllisyyspalveluista, Länsi-Uudenmaan sovittelupalveluista, naapuruustaloista, vapaaehtoistoiminnasta ja rikostaustaisten kuntoutuksesta.