Aina on toivoa. Kalliolan klinikka auttaa riippuvuuksien hoidossa – taustasta riippumatta | Soita: 045 7731 1339 (24h) / Lähetä viesti

Klinikan julkisivu
Etusivu / Riippuvuuksien hoito / Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset Myllyhoidosta

Päihdekuntoutukseen hakeutuminen ja paikan päälle saapuminen on asiakkaillemme hyppy uuteen ja tuntemattomaan. Olemme koonneet tälle sivulle vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Myllyhoidosta.

Yleiset

Millaista Myllyhoito on?

Myllyhoito on yhteisöllistä päihdekuntoutusta, joka tapahtuu pääsääntöisesti ryhmissä. Yhteisössä pidetään positiivista toipumisen ilmapiiriä yllä. Ympäristö on hyväksyvä ja kannatteleva. Hoitoon kuuluvat luennot, kirjalliset työtehtävät ja lukutehtävät sekä yksilötapaamiset työntekijöiden kanssa. Lisäksi ​hoidon aikana on mahdollisuus läheis- ja verkostotapaamisiin​. AA/NA-ryhmät ja 12 askeleen ohjelma sisältyvät olennaisesti hoitoon.

Kenelle Myllyhoito sopii?

Asiakkaaksi sopivat henkilöt, joille päihteidenkäyttö on muodostunut ongelmaksi – joko omasta, läheisen tai työnantajan mielestä. Myllyhoitoa voidaan soveltaa myös peli- ja muista toiminnallisista riippuvuuksista kärsiville. Koska Myllyhoito on yhteisöllistä kuntoutusta, hoidossa sitoudutaan yhteisön toimintaperiaatteisiin ja käytäntöihin.

Mitä on AA/NA?

AA/NA on miesten ja naisten vertaistukiryhmä, jonka päämääränä on se, että ryhmän jäsenet pysyvät raittiina. AA/NA -toiminta ei ole sitoutunut mihinkään aatteelliseen, uskonnolliseen tai poliittiseen suuntaukseen tai järjestöön.

Lisätietoja löydät

Onko Myllyhoito uskonnollinen?

12 askeleen ohjelma on toipumisohjelma. Se ei ole sitoutunut mihinkään uskonnolliseen suuntaukseen.

Onko Myllyhoito ”henkistä murtamista”?

Hoito ei ole ”henkistä murtamista”. Myllyhoidossa käydään kyllä läpi myös ihmisen arkoja ja vaikeita kokemuksia, mutta vain siinä määrin kuin se on asiakkaalle turvallista hoidon kussakin vaiheessa. Tärkeintä hoidon aikana on olla rehellinen itselleen.

Hoitoon hakeutuminen

Miten hoitoon pääsee?

Hoitoon hakeudutaan useimmiten kotikunnan päihdepalveluiden tai työterveyden kautta. Hoitoon voi hakeutua myös itse. Itse maksavat asiakkaat voivat varata paikan soittamalla suoraan klinikalle. Kunnan kautta hakeutuvilla asiakkailla on oltava maksusitoumus. Hoitoon voi hakeutua itsenäisesti soittamalla p. 045 773 11339 (paikanvaraus mieluiten arkisin klo 8–16 välillä, päivystys 24/7).

Mitä suositellaan ennen hoidon aloittamista?

Suosittelemme, että hoitoon hakeutuva henkilö olisi ennen hoitojakson alkamista vähintään viikon käyttämättä alkoholia. Huumausaineiden ja lääkkeiden kohdalla suosittelemme kahden viikon päihteetöntä jaksoa ennen hoitoa. Mikäli päihteettömänä pysyminen aiheuttaa haasteita, suosittelemme hakeutumista vieroitushoitoon ennen hoitojakson alkamista. Mikäli kotikuntasi maksaa hoitojakson, tarvitsemme päätöksen maksusitoumuksesta ennen hoitojakson alkua.

Mitä hoito maksaa?

Osa asiakkaistamme maksaa kuntoutuksen itse ja osa puolestaan aloittaa päihdekuntoutuksen kunnan maksusitoumuksen avulla. Kuntoutuksen vuorokausihinta on 236 €/vrk. Koko 28 vuorokauden kuntoutusjakson hinta on 6 608 € itse maksaville yksilöasiakkaille. Mikäli hoitojakso keskeytyy, määräytyy hoitojakson hinta toteutuneiden hoitovuorokausien mukaan.

Mitä maksuvaihtoehtoja hoitoon on?

Ellei sinulla ole maksusitoumusta, voit maksaa hoidon itse joko pankki- tai luottokortilla paikan päällä tai laskulla. Voit kysyä tarkemmin eri maksutavoista henkilökunnaltamme soittamalla p. 045 773 11339.

Mistä varaan paikan hoitoon?

Paikan hoitoon voi varata numerosta p. 045 773 11339 (arkisin klo 8-15). Mikäli kunta maksaa kuntoutuksesi, maksusitoumuksen pitää olla kunnossa ennen hoitojakson alkua.

Mitä hoitoon tarvitaan mukaan?

Kun olet saanut kuntoutuspaikan, sinulle lähetetään tulokirje, josta selviää tarkemmin hoitoon liittyviä käytännön asioita. Hoitoon tulee varata mukaan riittävästi vaatteita, hygieniatarvikkeet, käteistä rahaa ostoksia varten sekä ranne- ja/tai herätyskello. Klinikalla on käytössä pyykinpesukone ja kuivausrumpu.

Voiko hoitoon tutustua jotenkin etukäteen?

Voit aina soittaa päivystysnumeroomme 045 773 11339, mikäli sinulla on kysymyksiä hoidosta. Kerromme mielellämme lisää hoidon sisällöstä. Kalliolan klinikalle on mahdollista tulla myös 3,5 päivän pituiselle arviointijaksolle, jolle voi hakeutua esimerkiksi silloin, kun perheen sisällä vallitsee erimielisyys päihteidenkäytön ongelmallisuudesta. Arviointijakson aikana asiakas saa moniammatillisen asiantuntija-arvion siitä, onko hänen kohdallaan kyse riippuvuussairaudesta.

Hoidossa oleminen

Millaiset tilat Kalliolan klinikalla on?

Kalliolan klinikalla majoitutaan pääosin yhden hengen huoneissa. Jokaisessa majoitushuoneessa on oma wc ja suihku.

Saako hoidon aikana käyttää tietokonetta tai kännykkää?

Koska hoidon aikana on tärkeää keskittyä täysin toipumiseen, kännyköiden ja tietokoneiden käyttö on mahdollista vain rajoitetusti.

Saako hoidon aikana käyttää matkapuhelinta?

Omat matkapuhelimet jätetään hoidon ajaksi sairaanhoitajan huoneeseen. Omaa puhelinta voi käyttää erillisen ohjeistuksen mukaisesti. Hoidossa on mahdollisuus käyttää klinikan puhelinta iltaisin välttämättömien lyhyiden puheluiden hoitamiseen.

Saako hoitoon ottaa mukaan lemmikin?

Meillä on muutamia huoneita, joihin on mahdollista ottaa lemmikkieläin mukaan hoitojakson ajaksi. Lemmikkieläimen ottamisesta täytyy kuitenkin neuvotella erikseen henkilökunnan kanssa ja selvittää, onko lemmikkieläimille sopivissa huoneissa tilaa.

Saako hoidosta poistua? Onko taukoja?

Joka päivä on mahdollista käydä ulkoilemassa Kalliolan klinikan lähimaastossa. Muutoin hoitojakson aikana ei ole mahdollista poistua klinikan alueelta kuin AA- ja NA-ryhmiin, joissa vieraillaan porukalla.

Käydäänkö hoidon aikana AA/NA-ryhmissä?

12-askeleen ohjelma on osa hoitoa ja iltaisin on mahdollisuus tutustua AA/NA-ryhmiin.

Saako päihdekuntoutuksen ajalta kuntoutusrahaa?

Kyllä saa. Kalliolan klinikka on Kelan hyväksymä päihdekuntoutuslaitos.

 

Läheiset ja perhe

Mitä teen, kun olen huolestunut läheiseni päihteidenkäytöstä?

Lähtökohtaisesti puhuminen kannattaa aina, mutta päihteidenkäytöstä puhuminen voi olla todella vaikeaa ja herättää monesti isoja tunteita. Siksi puheeksi ottamiseen kannattaa valita hetki, jolloin itse on mahdollisimman rauhallinen. Lisäksi päihteidenkäyttö kannattaa ottaa puheeksi vasta, kun läheinen on selvinpäin. Jos on mahdollista, voit ottaa mukaan muitakin läheisiä (esim. aikuiset lapset), jotka ovat huolissaan asianomaisen päihteidenkäytöstä.

Kannattaako läheisen hakea itselleen hoitoa?

Apua voi ja kannattaa hakea myös itselle, sillä toisen päihdeongelma kuormittaa helposti myös omia voimavaroja. Katso myös seuraava kohta, jossa kerrotaan, mistä läheiset voivat hakea apua.

Mistä läheiset saavat apua?

Järjestämme Kalliolassa läheiskursseja ja läheisiltoja, joista voit lukea lisää Apua läheisille sivulta. Kalliolan klinikalle voi myös soittaa p. 045 773 11339 ja pyytää perheterapeutin numeroa. Lisäksi oman kunnan päihdeklinikat palvelevat läheisiä.

Vertaistukea voi hakea lisäksi mm. Al-Anon-ryhmistä tai lapsille suunnatusta Lasinen Lapsuus-palvelusta.

Jos osallistuu hoitoon, lähteekö siitä automaattisesti lastensuojeluilmoitus?

Hoitoon osallistuminen ei automaattisesti tarkoita lastensuojeluilmoituksen tekemistä.

Jäikö sinulla vielä kysyttävää?

Muistathan, että Kalliolan 24/7 päivystyspuhelin on aina tavoitettavissa numerossa 045 773 11339.