Joulun aikaan alkoholin myynti vilkastuu, vaikkakin alkoholin kokonaiskulutus on laskenut vuosien saatossa. Aina ei tietenkään ole kyse ongelmakäytöstä, mutta valitettavasti suurin osa alkoholista kuluu riskikäyttäjien ryhmässä – joista yli puolet ei edes näe ongelmaa omassa päihteidenkäytössä.
Päihdeongelman tunnistaminen ei ole aina yksinkertaista, mutta pari varmaa keinoa siihen on. Jos päihteet ohjaavat elämää ja ilman niitä on mahdotonta ajatella olevansa, pitäisi hälytysmerkkien soida. Myös läheisen huoli ja epäilys eivät tule tyhjästä. Jos jollekin tulee paha mieli juomisesta, niin taustalla on todellinen ongelma.
Päihderiippuvuus on sairaus, jossa mieli ja elimistö tulevat riippuvaiseksi päihteen saamisesta. Alkoholiriippuvaisella on kasvanut toleranssi, sekä aloittamista ja lopettamista voi olla vaikea säädellä. Riippuvuutta voi tarkastella myös riskikäytön rajoilla, mutta alkoholin aiheuttamat haitat ovat aina yksilöllisiä.
Missä vaiheessa hoitoon?
Joulu ja pitkät vapaat ovat hyvää aikaa tarkastella omaa ja läheisen päihteidenkäyttöä. Joulu on usein päihderiippuvaiselle ja hänen läheisilleen hankalaa aikaa. Pitkät pyhät mahdollistavat runsaan päihteidenkäytön. Jouluun saattaa myös liittyä jo lapsuudesta saakka paljon hankalia tunteita, joita yritetään ratkaista tai vältellä päihteillä.
Lapsiperheissä vanhempien päihderiippuvuus voi saada kivasta perhejoulusta ihan päinvastaisen. Valitettavan usein hallitsemattomaan päihteidenkäyttöön liittyy lähisuhdeväkivallan riski, joka lisääntyy joulun aikaan.
Päihderiippuvainen tekee usein lupauksia, mutta oleellista on se, mikä menee toiminnan tasolle. Pieleen mennyt joulu ja siihen perään isoilla lupauksilla tehty tipaton tammikuu eivät usein pitkällä aikavälillä ratkaise ongelmaa. Päihderiippuvuudesta toipuminen on pitkä prosessi, johon usein kuuluu helpompia ja vaikeampia jaksoja.
Hoidon kanssa ei pidä odottaa siihen asti, että on aivan voimaton ja pohjalla. Pitää muistaa, että päihderiippuvuus ei ole kenenkään syy eikä riippuvainen ole vastuussa riippuvuuden synnystä – mutta sen hoitamisesta kylläkin. Hoitoon on syytä hakeutua, jos päihteidenkäyttö on muodostunut ongelmaksi joko omasta, läheisen tai työantajan mielestä.
Päihdekuntoutuksessa tukea muilta riippuvaisilta sekä läheisiltä
Päihdekuntoutuksia on monenlaisia. Kalliolan klinikalla keskitytään vahvasti yhteisöllisyyteen, muutoksen vahvistamiseen ja läheistyöhön. Riippuvainen käyttää, koska on pakko. Päihdekuntoutuksessa syvennytään syihin taustalla ja autetaan näkemään päihteidenkäytön seuraukset. Riippuvuus on sairaus, josta on mahdollista toipua.
Päihderiippuvuudesta toipumista tarkastellaan 12 askeleen ohjelman mukaisesti päihdeterapiaryhmissä. Yhteisöllinen työskentely tarjoaa vertaistukea mutta myös mahdollisuuden löytää uusia puolia omasta päihderiippuvuudesta ja sen vaikutuksista. Kalliolan klinikalla päihdekuntoutuksen voi käydä joko fyysisesti neljän viikon ajan Nurmijärven yksikössä tai etänä kuuden viikon ajan Teamsin välityksellä.
Alkoholismi sekä muut päihderiippuvuudet ovat koko perheen sairauksia. Päihderiippuvuus voi pahimmillaan johtaa koko perheen eristäytymiseen. Monet läheiset kärsivät epätoivosta, stressistä ja pelosta, joten läheisenkin on tärkeää saada tukea. Kalliolan Klinikalla läheistyö kuuluu osaksi päihdekuntoutusta, minkä lisäksi verkossa järjestetään joka maanantai maksuton läheisilta päihderiippuvaisten läheisille tuomaan tietoa riippuvuudesta ja sen vaikutuksista.
Muutos on aina mahdollista ja päihteiden värittämien joulujen jälkeen voi saavuttaa uudenlaisia tapoja viettää joulua. Toipuva päihderiippuvainen osaa usein arvostaa aitoa läheisten kanssa olemista ja päihteetöntä joulun aikaa.
Kalliolan Klinikka tarjoaa myöhäiseksi joululahjaksi kaikille päihderiippuvuuden kanssa kamppaileville neljän viikon laitoskuntoutuksen alennettuun hintaa. Kampanjahinta 5999 € (norm. 6608 €) on vain itsemaksaville yksityishenkilöille. Kampanjahinta koskee ainoastaan neljän viikon laitoskuntoutusta. Kuntoutusjakso on aloitettava viimeistään 31.1.2024. Kampanjahintaista kuntoutusjaksoa koskee samat käytännöt kuin Kalliolan klinikan kuntoutuksissa muutenkin, esimerkiksi lääkityskäytännöt ja se että vieroitus tulee tehdä ennen kuntoutujaksolle tulemista.
Kalliolan Klinikan päihdekuntoutus on avoinna myös pyhinä ja kuntoutus toteutuu täysipainoisena ilman taukoja. Uusia asiakkaita otetaan myös kaikkina viikkoina vastaan, joulu ei tuo tähän poikkeusta.
Heräsikö kysymyksiä? Ota yhteyttä
Tuomas Maasio
Klinikan johtaja
tuomas.maasio@kalliola.fi p. 050 323 6696
TAI 045 773 11339 (24h) myllyhoito@kalliola.fi