Aina on toivoa. Kalliolan klinikka auttaa riippuvuuksien hoidossa – taustasta riippumatta | Soita: 045 7731 1339 (24h) / Lähetä viesti

kalliolan klinikka metsämaisema
Etusivu / Aino Koskiluoma: Myllyhoito ja läheistyö muuttavat elämää

Aino Koskiluoma: Myllyhoito ja läheistyö muuttavat elämää

Aino Koskiluoma on ollut päihdekuntoutuksen ja erityisesti sen läheistyön timanttinen ammattilainen jo 40 vuoden ajan. Tästä suurin osa on vietetty Kalliolan klinikan katon alla, joten hän on nähnyt käytännössä kaiken – päihdekuntoutuksen arvostuksen nousun ja nykyiset hoitoon pääsyn vaikeudet.

Koskiluoman ensi kosketus Kalliolan klinikkaan oli vuonna 1984, pari vuotta itse klinikan perustamisen jälkeen, jolloin hän aloitti diakonissaopintojen harjoittelijana. Ensimmäisen kuukauden hän vietti ”potilaan” asemassa tutustuen kuntoutukseen ja toisen kuukauden työntekijänä. Tämä kokemus antoi hänelle syvän ymmärryksen päihdeongelmien luonteesta ja Myllyhoidon merkityksestä.

”Myllyhoidossa on ollut alusta asti keskeisenä riippuvuuksista toipuminen eli päihteiden kohdalla raittius. Yleensä se muuttaa ihmisten elämää perustavanlaatuisesti.”

Valmistumisensa jälkeen Koskiluoma pyörähti Kyläsaaren katkaisuasemalla ja Humppilassa diakonissana. Koskiluoma siirtyi Kalliolan työntekijäksi vuonna 1987 ohjaamaan ryhmiä sairaanhoitajana, ja on siitä lähtien ollut tärkeässä roolissa läheistyön kehittäjänä. Ryhmänohjaajan ja sairaanhoitajan tehtävistä hän on opiskelujen kautta siirtynyt perheterapeutin tehtäviin.

”1980-luku oli päihdekuntoutujille hyvää aikaa. Silloin käytännössä kuka vain hoitoa tarvitseva sai hoitopaikan ja kunnan maksusitoumuksen päälle.”

Läheistyöllä voidaan katkaista riippuvuussairauden ylisukupolvisuus

Läheistyö on ollut olennainen osa Myllyhoitoa. Kuntoutusjakson aikana läheiset saavat kirjoittaa kuntoutuksessa olevalle läheiselleen kirjeen, jossa kertovat riippuvuuden vaikutuksesta heidän elämäänsä. Läheiset saavat myös läheisilloissa ja – kursseilla ymmärrystä siitä, että riippuvuus on sairaus, jota ei voi hoitaa ilman oikeanlaista tukea.

”Läheistyöllä on keskeinen rooli kuntoutusprosessissa, sillä se auttaa läheisiä ymmärtämään riippuvuuden luonteen ja vapauttaa heidät syyllisyyden tunteista: läheinen ei voi pelastaa päihderiippuvaista. Läheistyön avulla läheinen saa tukea irrottautua riippuvuuden ohjauksesta.”

Koskiluoma painottaa erityisesti lasten huomioimista osana kuntoutusta, sillä ylisukupolvinen sairaus voi siirtyä eteenpäin, jos lapsia ei oteta mukaan hoitoprosessiin. Vaikka raitistuminen olisi tapahtunut, voivat lapset kantaa taakkaa mukanaan.

Päihdehuoltolain mukaan myös päihderiippuvaisten läheisten kuuluu saada apua. Aikaisemmin läheisille on myönnetty kuntien maksusitoumuksia läheiskursseille, mutta nykyään tuki pyritään tarjoamaan hyvinvointialueiden sisältä, vaihtelevalla menestyksellä.

Mikä on päihdekuntoutuksen tulevaisuus?

Myllyhoito on osoittautunut tehokkaaksi, koska se menee suoraan päihderiippuvuuden ytimeen. Häpeä, joka usein liittyy riippuvuuteen, hälvenee vertaistuen ja turvallisen ympäristön ansiosta. Kuntoutujat saavat vihdoin mahdollisuuden käsitellä syvällisiä tunteitaan. Myllyhoidossa yhteisön tuki on merkittävää, sillä omaa riippuvuuttaan käsitellään avoimesti ryhmäistunnoissa. Myös pidemmän aikaa kuntoutuksessa olevat tekevät kaikkensa, jotta uudet tulokkaat otetaan lämpimästi vastaan ja he tuntevat olonsa turvalliseksi.

Koskiluoma on huolissaan päihdekuntoutuksen tulevaisuudesta. Tiukka taloudellinen tilanne hyvinvointialueilla, näkyy myös heikentyneenä hoitoonohjauksena. Käytännössä jokainen kuntalainen on oikeutettu saamaan päihdekuntoutusta omien tarpeiden mukaan. Todellisuudessa asiakkaita ohjataan enenemissä määrin avokuntoutuksen pariin, joka on osalle riittämätöntä. Samaan aikaan pienentyneet asiakasmäärät ajavat kuntoutuslaitosten taloutta ahtaalle.

”Päihderiippuvuus on huono säästökohde, se vaikuttaa niin moneen asiaan ja laajasti. Ihanteellisessa tilanteessa riippuvuuden kanssa otettaisiin ensiksi käyttöön kovat keinot ja sitten osana toipumista avokuntoutuksen tapaiset palvelut.”

Koskiluoma toivoo myös, että hoidot, joissa koko perhe otetaan huomioon, saisivat enemmän tilaa. Läheistyön rooli on tärkeä, sillä se auttaa varmistamaan tasapuolisen ja kokonaisvaltaisen toipumisen, joka ulottuu koko perheeseen.

Aino Koskiluoman luotsaamat maksuttomat läheisillat pyörivät syksyn ajan Teamsin välityksellä 25.9.–23.10. Lisätietoja Kalliolan klinikan läheistyöstä ja ilmoittautumisen läheisiltoihin löydät tämän linkin kautta.