Usein kysyn asiakkailta heidän lähtiessään kuntoutuksesta, miten he kokivat kuntoutuksen ja millä mielin he ovat lähdössä.
Pääsääntöisesti asiakkaat ovat aina yllättyneet siitä, miten paljon kuukaudessa voi saada kuntoutuksesta apua ja tukea: ”Paras asia, mitä olen elämässäni tehnyt” ”Yllätti totaalisesti” Viime vuoden kävijöistä 97 prosenttia suosittelisi Myllyhoitoa, eikä ihme – usein asiakkaat tosiaan kokevat kuntoutuksen olevan erittäin merkittävä tapahtuma ja käännekohta heidän elämässään.
Kuntoutuksen sisältö on tiivis. Kuntoutuksessa on viikko-ohjelma, jossa on tilaisuuksia aamusta iltaan. Tärkeä elementti on vertaistuki. Tehtäviä tehdään paljon ja niitä puretaan yhdessä muiden kuntoutujien kanssa päihdeterapiaryhmissä. Asiakkaat tarkastelevat tehtävien kautta omaa elämäänsä ja päihteiden käyttöään, ja vertaistuki toimii tässä tärkeänä ”sparraajana”. Usein näiden elementtien kautta muodostuu oivallus omasta riippuvuudesta, mikä herättää sisäisen motivaation. On iso asia oivaltaa kuukauden aikana oma tilanteensa, myöntää se itselleen rehellisesti sekä lähteä toteuttamaan uutta riippuvuuksista vapaata elämäntapaa.
Retkahduksia toki usein tapahtuu, koska riippuvuuksista toipuminen on prosessi. Retkahdusten kautta usein oppii itsestään ja omista toimintamalleista vielä lisää. Kalliolan Klinikalla on jatkohoitojaksoina intervalli- ja interventiojaksoja, joissa on omat sisältönsä niille, jotka ovat retkahtaneet ja niille, jotka ovat pysyneet raittiina.
Yli 20 vuoden aikana päihdetyössä olen tavannut lukuisia asiakkaita, jotka ovat ensimmäistä kertaa työstämässä raittiutta. Monelle kuntoutusjakso on ensimmäinen kuukauden yhtäjaksoinen jakso ilman päihteitä, mutta kuukauden aikana tapahtuu usein paljon muutosta. Usein tulotilanteessa ollaan kovin ahdistuneita ja tämä näkyy myös kehonkielessä ulospäin. Lähtiessä jo hymyillään ja koko olemus on erilainen, kun voi paremmin ja on saanut asioitaan käsiteltyä. On hämmästyttävää, miten erilainen ihminen on oltuaan kuukauden kuntoutuksessa sekä miten paljon voimaantumista ja itsetunnon palautumista voi tapahtua. Se on myös työntekijälle voimaannuttavaa, kun saa seurata, miten ihminen raitistuu ja saa rakennettua elämänsä uudestaan päihteettömästi.
KIRJOITTANUT
Tuomas Maasio
Tuomas on Kalliolan Klinikan johtaja pitkällä päihdetyön kokemuksella. Jos kaipaat lisätietoa klinikan toiminnasta, voit olla yhteydessä Tuomakseen tuomas.maasio@kalliola.fi tai p. 050 323 6696. Jos olet taas huolissasi omasta tai läheisen päihteiden käytöstä, olethan matalalla kynnyksellä yhteydessä meihin 045 7731 1339 (24h) tai myllyhoito@kalliola.fi