Aina on toivoa. Kalliolan klinikka auttaa riippuvuuksien hoidossa – taustasta riippumatta | Soita: 045 7731 1339 (24h) / Lähetä viesti

Etusivu / Lähtikö päihteiden käyttö lapasesta kesällä?

Lähtikö päihteiden käyttö lapasesta kesällä?

Alkoholia kuluu suomalaisessa kesässä. Monet kesän juhlat sisältävät alkoholipitoista juomaa, terassit houkuttelevat ohikulkijoita ja grillailun ohessa on kiva ottaa pari olusta. Nekin ihmiset, joilla ei varsinaisesti ole päihderiippuvuutta, saattavat kesäloman aikana alkaa käyttää päihteitä päivittäin.

Päihderiippuvuus muodostuu ajan kuluessa, mutta päihdekeskeinen arki voi muodostua kesän aikana.Kun päihteiden käytöstä menee hallinta, vaikkakin hetkellisesti, ollaan hyvää vauhtia menossa päihderiippuvuuden suuntaa – varsinkin jos asialle ei tee mitään.

Omia ja läheisten epäilyksiä on syytä kuunnella

Monesti hälytysmerkit huomaamat ensimmäisenä läheiset. Päihteidenkäyttäjällä on usein selitykset valmiina, kuten ”voihan sitä lomalla vähän ottaa”. Moni saattaa myös kieltää koko tilanteen. Juomista aletaan piilotella, kun tilanteeseen puututaan ja tilanne menee vain huonommaksi.

Kesäloman loputtua vointi voi olla jopa väsyneempi, kuin ennen lomaa. Päihteiden käyttö on mahdollisesti luonut perheen sisäisiä ristiriitoja. Huoli ja kriisi tekevät päivittäisen alkoholikäytön lopettamisen hankalaksi. Levänneen ihmisen sijaan töihin palaakin väsynyt työntekijä, jolla on hermot kireällä ja asiat sekaisin.

Omaa päihteidenkäyttöä kannattaisi tarkastella avoimesti ja rehellisesti. Läheisten palaute on syytä ottaa rakentavasti vastaan. Mikäli tämä ei omin voimin onnistu, kannattaa tilanteeseen hakea apua.

Päihdekuntoutus on mahdollista kotoa käsin

Joillekin neljän viikon laitoskuntoutusjakso voi tuntua liian isolta harppaukselta, varsinkin jos päihdeongelma on alkanut muodostua kesän aikana. Päihdekuntoutus on mahdollista myös töissä käymisen ja kotona asumisen ohella.

Avomuotoiseen päihdekuntoutukseen kokoonnutaan esimerkiksi kahtena iltana viikossa ja muu aika käytetään tehtävien tekemiseen. Verkkokuntoutus on taas yhtä tehokasta mutta kevyemmillä raameilla ja mahdollistaa normaalin arjen pyörittämisen.

Kalliolan klinikalla käynnistyy taas 16.9.–31.10.2023 Nettimylly, joka koostuu tehtävistä sekä kolme kertaa viikossa verkossa kokoontuvasta ryhmätyöskentelystä. Verkkomuotoinen päihdekuntoutus sopii myös niille, jotka epäilevät päihteiden käyttönsä lähteneen käsistä.

Nettimylly, kuten klinikan laitos- ja avokuntoutuskin, perustuvat Minnesota-malliseen Myllyhoitoon, jonka keskeiset menetelmät ovat kognitiivisen ja oppimisterapeuttisen tradition mukaisia. Meille päihderiippuvuus on sairaus, josta on mahdollista toipua.

Päihderiippuvuuden tai siihen liittyvien epäilyksien kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Aina on toivoa, jos on halua muutokseen.

Tuomas Maasio
Kalliolan klinikan johtaja
Tuomas Maasio, kalliolan klinikan johtaja

 

Kalliolan klinikka on tarjonnut Myllyhoitoa jo neljänkymmenen vuoden ajan ja ollut ensimmäisiä Minnesota-mallin Suomeen tuojia. Nurmijärven Nukarissa sijaitseva päihdekuntoutuslaitos on keskellä luontoa ja hyvien kulkuyhteyksien päässä.